Single Blog Title

This is a single blog caption

Tradegi Maut di Nganbun Wat Lamdin

Info PBTM

Tajuk: Tradegi Maut di Nganbun Wat Lamdin. – 26 Dec 2007

PADANG TERAP 25 Dis. – Seorang juru kimpal berusia 25 tahun terbunuh akibat ditikam di bahagian perut dengan senjata tajam oleh seorang pemuda selepas tercetus perselisihan faham ketika menyertai ‘Pesta Tambun’ di Watt Siam Kampung Lamdin, Naka, di sini awal pagi ini.
Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Kedah, Asisten Komisioner Mohd. Zakaria Ahmad berkata, mangsa, Mannuan a/l Chuan Lai disahkan meninggal dunia ketika tiba di Hospital Sultanah Bahiyah (HSB), Alor Star, dekat sini kira-kira pukul 3.30 pagi ini selepas mengalami kecederaan serius akibat tikaman berkenaan.
Katanya, hasil siasatan awal mendapati, pada mulanya mangsa dan suspek berusia dalam lingkungan 20-an itu dipercayai berselisih faham ketika menyertai pesta tersebut sehingga ia berlarutan ke luar watt berkenaan.
Suspek yang tidak berpuas hati dengan Mannuan, katanya, dipercayai menunggu mangsa di tepi jalan di kampung berkenaan, iaitu kira-kira dua kilometer dari watt Siam itu untuk menyerang lelaki berketurunan Siam itu yang sedang dalam perjalanan ke rumah.
“Ketika Mannuan yang menunggang motosikal melalui jalan tersebut untuk pulang ke rumahnya di Kampung Watt Padang Peliang, Pendang, suspek dipercayai menahan mangsa sebelum menikam bahagian kiri perutnya.
“Mangsa yang cedera parah kemudian cuba lari menyelamatkan diri tetapi rebah kira-kira 100 meter dari tempat dia ditikam,? katanya ketika ditemui di Balai Polis Naka di sini, hari ini.
Mohd. Zakaria berkata, Mannuan kemudian dikejarkan ke HSB oleh adiknya yang dimaklumkan mengenai keadaan abangnya itu menerusi telefon oleh seorang rakan mereka.
Bagaimanapun, katanya, mangsa disahkan meninggal dunia ketika tiba di hospital terbabit.
Katanya, polis menganggap kes itu sudah selesai berikutan penangkapan suspek yang berkerja sendiri itu kira-kira pukul 9 pagi ini.
Kes itu, katanya, disiasat di bawah Seksyen 302 Kanun Keseksaan yang memperuntukkan hukuman mati jika disabitkan kesalahan.
http://www.utusan.com.my/utusan/content.asp?y=2007&dt;=1226&pub;=Utusan_Malaysia&sec;=Dalam_Negeri&pg;=dn_09.htm